Διατροφή για πίεση

Διατροφή για πίεση - lifediet.gr

Η διατροφή και η πίεση (όπως λέμε εμπειρικά την υπέρταση) σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό, αφού η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία της υπέρτασης. Συνεπώς, η διατροφή της πίεσης μας αφορά όλους, είτε για προληπτικούς, είτε για θεραπευτικούς λόγους. Αυτό προκύπτει από τα παρακάτω σημαντικά δεδομένα:

  • Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα 1 στους 5 έχει υπέρταση!
  • Η αρρύθμιστη πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η άνοια κ.α.
  • Το αυξημένο βάρος, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση υπέρτασης
  • Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους και η φυσική δραστηριότητα προλαμβάνουν την υπέρταση και μειώνουν την ήδη αυξημένη πίεση
  • Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να ρίξει μερικές φορές την πίεση όσο και τα φάρμακα. Έτσι, μπορεί να μειωθεί ή να αποφευχθεί τελείως η φαρμακευτική αγωγή, και ως εκ τούτου και οι παρενέργειές της.
  • Ακόμα, όμως, και παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή συστήνεται η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου διατροφής, αφού έτσι, βελτιώνεται η γενική υγεία μας και μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος (π.χ. καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο)

Η υπέρταση έχει χαρακτηρισθεί από την ιατρική κοινότητα ως “ύπουλη νόσος”, επειδή συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Γι’αυτό το λόγο, πρέπει να μετράμε όλοι τακτικά την πίεσή μας (στο σπίτι ή στο φαρμακείο). Αν η μεγάλη-συστολική είναι πάνω από 14 (140mmHg) και η μικρή-διαστολική πάνω από 9 (90 mmHg) επανειλημμένα, τότε μιλάμε για υπέρταση. Σ’αυτή την περίπτωση η κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές του τρόπου ζωής βοηθάει στην αντιμετώπισή της.

Ακόμη, όμως, κι αν είναι φυσιολογικές οι τιμές της πίεσής μας, μας ενδιαφέρει η πρόληψη εμφάνισής της στο μέλλον.

Συνεπώς, είτε έχετε υπέρταση, είτε όχι, ελάτε να συνεργαστούμε για τον σχεδιασμό εξατομικευμένης διατροφής με στόχο την διαχείριση ή την πρόληψη της πίεσης. Είναι στο χέρι σας να θωρακίσετε την καρδιά σας, αλλά και τη συνολική σας υγεία.

Blog

Μήπως πεινάς ψυχολογικά;

Νεύρα, βαρεμάρα, κούραση, άγχος, πίεση από παντού! Αφήστε με τουλάχιστον να φάω! Ενοχλώ κανέναν;; Κι όμως, ενοχλείς εσένα...

Περισσότερα

Συνέντευξη από ένα αυγό

- Γεια σου! Που σε πετυχαίνουμε σ’αυτή τη φάση της ζωής σου; - Χαίρετε! Είμαι στο σούπερ...

Περισσότερα

10 Tips για τη διατροφή του παιδιού

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί επένδυση για το μέλλον του. Οι στόχοι είναι το παιδί να τρώει...

Περισσότερα

Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ξένη Ραυτοπούλου είναι Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Diploma Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Γνωρίστε τη Διατροφολόγο

ΕΣΠΑ banner