Διατροφή για παλινδρόμηση

Διατροφή για παλινδρόμηση - lifediet.gr

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία πολύ συχνή νόσος του στομαχιού και είναι άρρητα συνδεδεμένη με την διατροφή. Στην παλινδρόμηση παλινδρομεί υγρό από το στομάχι στον οισοφάγο προκαλώντας βλάβες, αφού είναι όξινο. Συχνά συνυπάρχει με άλλα νοσήματα, όπως η διαφραγματοκήλη, η οισοφαγίτιδα, η γαστρίτιδα κ.α. Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, όπως η καούρα, η δυσπεψία και ο πόνος είναι πολύ ενοχλητικά και αποτελούν, συνήθως, την αφορμή να ασχοληθεί κάποιος με το θέμα. Η αντιμετώπιση της είναι πολύ σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αναχαίτιση των βλαβών του οισοφάγου.

Η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης είναι, όπως και για πολλές άλλες νόσους, οι αλλαγές στη διατροφή. Στην παλινδρόμηση συστήνεται η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων τα οποία επιδεινώνουν τα συμπτώματα με διάφορους τρόπους. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα διαιτολόγιο χωρίς αυτά τα τρόφιμα, και να βρούμε εναλλακτικές. Παράλληλα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα συμπτώματα ώστε να εφαρμόσουμε εξατομικευμένες αλλαγές. Εκτός από τα τρόφιμα, στην παλινδρόμηση βοηθάνε κάποιες αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, στα ρούχα που φοράμε, ή στη δραστηριότητα μετά το φαγητό. Φυσικά, η πιο σημαντική αλλαγή που καλούμαστε να κάνουμε είναι η απώλεια βάρους (εφόσον βέβαια είναι αυξημένος ο δείκτης μάζας σώματος). Η παχυσαρκία αποτελεί αιτία εμφάνισης παλινδρόμησης και η απώλεια βάρους συνήθως μειώνει τα συμπτώματά της.

Συνεπώς, για μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης είναι απαραίτητη η διαιτολογική παρέμβαση. Θα χαρώ να συνεργαστούμε για το σχεδιασμό της δικής σας εξατομικευμένης δίαιτας με σκοπό αφενός να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και αφετέρου να προστατεύσετε τον οισοφάγο σας από περαιτέρω βλάβη, προλαμβάνοντας, έτσι, δυσκολότερες καταστάσεις.

Blog

Μήπως πεινάς ψυχολογικά;

Νεύρα, βαρεμάρα, κούραση, άγχος, πίεση από παντού! Αφήστε με τουλάχιστον να φάω! Ενοχλώ κανέναν;; Κι όμως, ενοχλείς εσένα...

Περισσότερα

Συνέντευξη από ένα αυγό

- Γεια σου! Που σε πετυχαίνουμε σ’αυτή τη φάση της ζωής σου; - Χαίρετε! Είμαι στο σούπερ...

Περισσότερα

10 Tips για τη διατροφή του παιδιού

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί επένδυση για το μέλλον του. Οι στόχοι είναι το παιδί να τρώει...

Περισσότερα

Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ξένη Ραυτοπούλου είναι Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Diploma Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Γνωρίστε τη Διατροφολόγο

ΕΣΠΑ banner