Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου. Γενικά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αλλά και ο προδιαβήτης εμφανίζονται πολύ συχνά πλέον, και μάλιστα σε μικρές ηλικίες. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι οι υψηλές τιμές σακχάρου-γλυκόζης στο αίμα. Για να έχουμε μία ιδέα, όταν στις εξετάσεις αίματος, που κάνουμε νηστικοί, το σάκχαρο είναι 100 – 125 mg/dL, τότε μιλάμε για προδιαβήτη, ενώ, όταν είναι πάνω από 126 mg/dL, έχουμε διαβήτη. Αν κάνουμε καμπύλη γλυκόζης, και το σάκχαρο στις δύο ώρες είναι 140 – 199 mg/dL, έχουμε προδιαβήτη, ενώ αν είναι πάνω από 200, έχουμε διαβήτη. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα δεδομένα, οπότε η διάγνωση γίνεται από τον ειδικό γιατρό-διαβητολόγο (http://vasiliki-prentza.gr/), η συνεργασία με τον οποίο είναι απαραίτητη.
Όταν ανακαλύψουμε ότι το σάκχαρο είναι υψηλό, μπορεί να νιώσουμε φόβο ή αβεβαιότητα. Το αισιόδοξο είναι, όμως, ότι η κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο και να καθυστερήσει ή να μειώσει την φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, η διατροφή για το σάκχαρο είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζουμε. Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για το σάκχαρο, π.χ. σχετικά με την απαγόρευση συγκεκριμένων τροφίμων. Στην πραγματικότητα, όμως, η δίαιτα που ρυθμίζει το σάκχαρο πρέπει να περιέχει ποικιλία τροφίμων, και μάλιστα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και γλυκά. Η διατροφή του σακχάρου είναι μία κατά βάση υγιεινή διατροφή με τους εξής στόχους:
- την διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα και την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας. Η δίαιτα, δηλαδή, διαμορφώνεται έτσι ώστε μετά από τα γεύματα να μην ανεβαίνει το σάκχαρο πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η υπογλυκαιμία, αλλά κυρίως να γνωρίζουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε αν εμφανιστεί.
- την απώλεια βάρους όταν χρειάζεται. Στις περιπτώσεις υπέρβαρου ή παχυσαρκίας η απώλεια βάρους συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη ρύθμιση του σακχάρου.
- την αποφυγή των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη. Αν ακολουθούμε την κατάλληλη διατροφή βελτιώνεται γενικά η υγεία, και μειώνονται οι πιθανότητες για άλλα νοσήματα που συνδέονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι τα καρδιαγγειακά. Η διατροφή βοηθάει ακόμη και όταν υπάρχει παράλληλα φαρμακευτική αγωγή.
- την βελτίωση της ποιότητας ζωής του διαβητικού. Η διατροφική εκπαίδευση παρέχει αυτονομία και ευελιξία σε σχέση με την διατροφή. Επίσης, η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής βελτιώνει την καθημερινότητα του διαβητικού στο παρόν αλλά και στο μέλλον.
Συμπερασματικά, η διατροφή είναι απαραίτητο εργαλείο για τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και του προ-διαβήτη, καθώς και για την μείωση των επιπλοκών τους. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε το σάκχαρο, διαμορφώνοντας την κατάλληλη δίαιτα με βάση τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και δυνατότητές σας.