Διατροφή για χοληστερίνη/τριγλυκερίδια

Διατροφή για χοληστερίνη/τριγλυκερίδια - lifediet.gr

Αν η χοληστερίνη και/ή τα τριγλυκερίδια στο αίμα είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων, υπάρχει η κατάλληλη διατροφή για να ρυθμιστούν! Τα λιπίδια του αίματος είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα υγείας, αφού αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά. Ρυθμίζοντας τις τιμές των λιπιδίων μειώνονται οι πιθανότητες για ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι τιμές που μας απασχολούν είναι η ολική χοληστερίνη, η κακή (LDL) και η καλή χοληστερίνη (HDL) και τα τριγλυκερίδια (TG). Αν υπάρχει πρόβλημα με κάποια από αυτές τις τιμές, το πρώτο πράγμα που συστήνουν οι ειδικοί είναι η παρέμβαση στον τρόπο ζωής. Με την κατάλληλη αλλαγή του τρόπου ζωής περιμένουμε τη μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, και την αύξηση της καλής χοληστερίνης. Στην περίπτωση που επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, δεν χρειάζεται επιπλέον φαρμακευτική αγωγή. Μόνο αν οι τιμές παραμένουν παθολογικές μετά την παρέμβαση στον τρόπο ζωής, ή είναι εξαρχής πολύ υψηλές, χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Ακόμη, όμως, και παράλληλα με τα φάρμακα, η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι πολύ σημαντική, αφού μειώνει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνει:

  1. υιοθέτηση κατάλληλης διατροφής. Η διατροφή είναι ειδική, σύμφωνα με τις παγκόσμιες συστάσεις για την ρύθμιση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Συνεργαζόμαστε για το σχεδιασμό της δίαιτας, ώστε να είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις δυνατότητες και τις προτιμήσεις του καθενός.
  2. απώλεια βάρους, αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι πάνω από το φυσιολογικό.
  3. αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, εντάσσοντας στην καθημερινότητα οποιοδήποτε είδος οργανωμένης άσκησης. Στον καθένα αρέσει άλλο είδος γυμναστικής και αυτό πρέπει να ακολουθεί, ώστε να γίνει μία ευχάριστη συνήθεια. Κάθε φυσική δραστηριότητα είναι ευεργετική, από το περπάτημα μέχρι κάποιο άθλημα.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω ενισχύεται η καρδιαγγειακή σας υγεία, ανεξάρτητα από τις τιμές των λιπιδίων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να προσαρμοστούν οι αλλαγές έτσι στην καθημερινότητα, ώστε να είναι μόνιμες. Οι υπερβολικές και ξαφνικές αλλαγές που γίνονται από φόβο και είναι παροδικές δεν έχουν αποτέλεσμα. Χρειάζεται μέτρο και αποφασιστικότητα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να μειώσει εκτός από την χοληστερίνη και την πίεση, το σάκχαρο και το ουρικό οξύ. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και συνθέτουν ένα γενικό προφίλ υγείας, το οποίο είναι στο χέρι σας να καλυτερεύσετε. Ελάτε να συνεργαστούμε για την βελτίωση της υγείας σας και κατ’επέκταση της ποιότητας της ζωής σας!

Blog

Μήπως πεινάς ψυχολογικά;

Νεύρα, βαρεμάρα, κούραση, άγχος, πίεση από παντού! Αφήστε με τουλάχιστον να φάω! Ενοχλώ κανέναν;; Κι όμως, ενοχλείς εσένα...

Περισσότερα

Συνέντευξη από ένα αυγό

- Γεια σου! Που σε πετυχαίνουμε σ’αυτή τη φάση της ζωής σου; - Χαίρετε! Είμαι στο σούπερ...

Περισσότερα

10 Tips για τη διατροφή του παιδιού

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί επένδυση για το μέλλον του. Οι στόχοι είναι το παιδί να τρώει...

Περισσότερα

Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ξένη Ραυτοπούλου είναι Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Diploma Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Γνωρίστε τη Διατροφολόγο

ΕΣΠΑ banner