
Ο πρώτος χρόνος της ζωής του παιδιού είναι πολύ ιδιαίτερος διατροφικά. Για τους πρώτους 6 μήνες η τέλεια τροφή για το βρέφος σας είναι το μητρικό γάλα. Για αυτή την περίοδο συστήνεται ο αποκλειστικός θηλασμός, το βρέφος, δηλαδή, να μην τρώει ή πίνει τίποτα εκτός από μητρικό γάλα. Η σύσταση αυτή βασίζεται στα εξής μοναδικά πλεονεκτήματα που έχει ο θηλασμός:
- παρέχει μία θαυμαστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα
- προσφέρει αντισώματα, θωρακίζοντας έτσι την υγεία του βρέφους
- προστατεύει το βρέφος από γαστρεντερικές λοιμώξεις
- προστατεύει από αλλεργίες
- παρέχει ορμόνες, οι οποίες προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους
- μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
- προστατεύει το παιδί από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη και την τερηδόνα στο μέλλον
- το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο, φρέσκο και βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία
- δίνει την ευκαιρία στη μητέρα και το βρέφος να έχουν συνεχή φυσική επαφή
- προάγει την ανάπτυξη ψυχικού δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους
Αν, ωστόσο, υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον αποκλειστικό θηλασμό, τότε εισάγουμε γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με θηλασμό.
Κατά την διάρκεια του θηλασμού, είναι πιθανό το βρέφος να εμφανίσει κάποια συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με την διατροφή της μητέρας. Στην περίπτωση αυτή προσαρμόζουμε την δίαιτα και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις του βρέφους.
Μετά τον 6ο μήνα αρχίζει η διαδικασία εισαγωγής τροφίμων και συστήνεται παράλληλα η διατήρηση μερικώς του θηλασμού μέχρι τα 2 έτη. Σ’αυτή τη φάση συνεργαζόμαστε για τον τρόπο εισαγωγής των τροφών, δηλαδή τη σειρά, την ποσότητα και την χρονική στιγμή. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε τις αντιδράσεις του μωρού κατά την εισαγωγή των τροφίμων αλλά και τυχόν συμπτώματα, όπως οι κολικοί, και να προσαρμόζουμε ανάλογα την διατροφή της μητέρας ή του βρέφους. Είναι, δυστυχώς, καθιερωμένο τη διατροφή του βρέφους να την ορίζει ο παιδίατρος, η μαία ή μόνη της η μητέρα με όση εμπειρία διαθέτει. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ειδικός για την διατροφή γενικά αλλά και ειδικά για το βρέφος είναι ο διαιτολόγος.
Πολύ συχνά υπάρχει ανησυχία για πιθανή αλλεργία του βρέφους σε κάποιο τρόφιμο. Το βρέφος μπορεί να εμφανίσει κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις αν έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο μέσω του μητρικού γάλακτος, ή απευθείας όταν δοκιμάζει κάποιο τρόφιμο. Σ’αυτή την περίπτωση είναι σημαντική η συνεργασία με τον παιδίατρο, ό οποίος θα βοηθήσει στη διάγνωση της αλλεργίας. Αν είναι σίγουρο ότι υπάρχει αλλεργία, τότε διαμορφώνουμε ανάλογα το διαιτολόγιο της μητέρας ή του βρέφους. Είναι, ωστόσο, κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι πολύ συχνό το φαινόμενο του αποκλεισμού τροφίμων μόνο με την υποψία της αλλεργίας.
Πηγές: «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» ΖΑΜΠΕΛΑΣ Α., εκδ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ