Διατροφή στην τρίτη ηλικία

Διατροφή στην τρίτη ηλικία - lifediet.gr

Μία ευαίσθητη και με ιδιαίτερες ανάγκες χρονική περίοδος της ζωής είναι η τρίτη ηλικία. Όσοι είναι πάνω από 65 χρονών λέμε ότι ανήκουν στην τρίτη ηλικία και έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις για πολλούς λόγους.

Καταρχήν, συνήθως σ’αυτή την ηλικία συνυπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας, καθένα από τα οποία χρειάζεται ξεχωριστή διατροφή. Η διαιτολογική παρέμβαση είναι καθοριστική, λοιπόν, αφού καλούμαστε να βοηθήσουμε, σχεδιάζοντας μία δίαιτα που να συνδυάζει τις απαιτήσεις όλων των προβλημάτων υγείας που συνυπάρχουν. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά θέματα υγείας που χρήζουν διαιτολογικής παρέμβασης και πολλοί δεν το γνωρίζουν. Έτσι, εκτός από το σάκχαρο και τη χοληστερίνη, ειδική διατροφή χρειάζεται και η άνοια, η οστεοπόρωση, η νεφρική ανεπάρκεια, ο καρκίνος, η κατάθλιψη, η ΧΑΠ κ.α.

Επίσης, στην τρίτη ηλικία αλλάζουν οι διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου. Σ’αυτή τη φάση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η πιθανή απώλεια της μυϊκής μάζας. Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι φυσιολογική εξέλιξη της ηλικίας, μπορεί, όμως, να καθυστερήσει με την κατάλληλη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Αρχικά, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την διατροφική κατάσταση του ανθρώπου, καθώς και την σύσταση του σώματός του. Ύστερα, σχεδιάζουμε ειδική δίαιτα με απώτερο σκοπό την διατήρηση, κατά το δυνατόν, της μυϊκής δύναμης, που συνδέεται με τη μελλοντική υγεία αλλά και την ψυχολογία του ηλικιωμένου. Αν δεν προσέξουμε τη διατροφή και το βάρος στην τρίτη ηλικία, τότε υπάρχει περίπτωση να έρθουμε αντιμέτωποι με το σύνδρομο ευπάθειας ή ακόμα και με την σαρκοπενία. Αντιθέτως, πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη η απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους. Η μείωση του βάρους μπορεί να βελτιώσει την έκβαση πολλών νόσων, όπως το σάκχαρο, η πίεση κ.α. Παρακολουθούμε, όμως, την απώλεια βάρους και ακολουθούμε συγκεκριμένο μέθοδο, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η απώλεια μυϊκής μάζας.

Η διαιτολογική παρέμβαση έχει να κάνει με την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού αλλά και την πιθανή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπου κρίνεται απαραίτητο. Για να έχει αποτέλεσμα η παρέμβαση είναι πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια και γενικά η καλή συνεργασία με την διαιτολόγο. Στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος έχει κάποιον να τον φροντίζει, τότε η συνεννόηση γίνεται με τον φροντιστή, ο οποίος παίρνει και την ευθύνη της εφαρμογής της δίαιτας.

Blog

Μήπως πεινάς ψυχολογικά;

Νεύρα, βαρεμάρα, κούραση, άγχος, πίεση από παντού! Αφήστε με τουλάχιστον να φάω! Ενοχλώ κανέναν;; Κι όμως, ενοχλείς εσένα...

Περισσότερα

Συνέντευξη από ένα αυγό

- Γεια σου! Που σε πετυχαίνουμε σ’αυτή τη φάση της ζωής σου; - Χαίρετε! Είμαι στο σούπερ...

Περισσότερα

10 Tips για τη διατροφή του παιδιού

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί επένδυση για το μέλλον του. Οι στόχοι είναι το παιδί να τρώει...

Περισσότερα

Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ξένη Ραυτοπούλου είναι Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Diploma Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Γνωρίστε τη Διατροφολόγο

ΕΣΠΑ banner