Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη - lifediet.gr

Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη είναι πολλή σημαντική για πολλαπλούς λόγους. Αν είστε σε κύηση είναι απαραίτητη η συνεργασία με διαιτολόγο. Ελάτε να φτιάξουμε μαζί ένα διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας με τους εξής στόχους:

  1. Έλεγχος του βάρους. Το βάρος που πρέπει να πάρει κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συγκεκριμένα όρια, ανάλογα με το βάρος προ κύησης. Αν η γυναίκα πάρει λιγότερο ή περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για κάποιες επιπλοκές της κύησης και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα και στον τοκετό. Σε μεγάλο βαθμό, όμως, επηρεάζεται και το παιδί από το βάρος της μητέρας. Το βάρος γέννησης, για παράδειγμα, σχετίζεται με το βάρος της εγκύου. Επίσης, αν η μητέρα πάρει παραπάνω βάρος επηρεάζεται και το μέλλον του παιδιού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη ή να γίνει παχύσαρκο όταν μεγαλώσει. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε από την αρχή της εγκυμοσύνης ώστε να ελέγχουμε την αύξηση του βάρους.
  2. Υγιεινή διατροφή. Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσουμε μαζί μια δίαιτα, η οποία θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να μην λείπει κάτι από την μητέρα ή το έμβρυο. Το διαιτολόγιο της κύησης βασίζεται σε ένα υγιεινό διαιτητικό πρότυπο, όπως το μεσογειακό, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά. Μαζί με τον γιατρό αξιολογούμε και την ανάγκη πρόσληψης κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.
  3. Αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων. Κατά τη διάρκεια της κύησης η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη σε τροφικές δηλητηριάσεις και κινδυνεύει από αυτές. Γι’αυτό συζητάμε τα τρόφιμα και τους χειρισμούς τροφίμων που πρέπει να προσέχετε για να μειωθεί η πιθανότητα της λοίμωξης.
  4. Ψυχολογία της εγκύου. Πολύ σημαντική για την ίδια τη γυναίκα αλλά και για το μωρό της είναι η καλή της διάθεση. Πολλές φορές η έγκυος καταπιέζεται από τους περιορισμούς του φαγητού που προσπαθεί να εφαρμόζει, πολλοί από τους οποίους δεν χρειάζονται. Γι’αυτό συζητάμε, σχεδιάζουμε και προσαρμόζουμε μαζί τη δίαιτα σας, έτσι ώστε να μην σας πιέζει περισσότερο από όσο αντέχετε, και να αποφύγουμε, έτσι, ένα ξέσπασμα φαγητού κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.

Blog

Μήπως πεινάς ψυχολογικά;

Νεύρα, βαρεμάρα, κούραση, άγχος, πίεση από παντού! Αφήστε με τουλάχιστον να φάω! Ενοχλώ κανέναν;; Κι όμως, ενοχλείς εσένα...

Περισσότερα

Συνέντευξη από ένα αυγό

- Γεια σου! Που σε πετυχαίνουμε σ’αυτή τη φάση της ζωής σου; - Χαίρετε! Είμαι στο σούπερ...

Περισσότερα

10 Tips για τη διατροφή του παιδιού

Η σωστή διατροφή του παιδιού αποτελεί επένδυση για το μέλλον του. Οι στόχοι είναι το παιδί να τρώει...

Περισσότερα

Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ξένη Ραυτοπούλου είναι Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Diploma Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Γνωρίστε τη Διατροφολόγο

ΕΣΠΑ banner